מטרתו של מדריך זה היא להסביר איך להוסיף ערך חדש בויקיפדיה וכיצד לערוך ערך קיים. המדריך כולל טיפים פרקטיים להקמה, עריכה וניהול חשבון בצורה טובה ונכונה.
להלן רשימת קישורים למדריכים הרשמיים של וויקיפדיה:
- כיצד כותבים ערך
- אם נתקלים בבעיה: שאלות ותשובות נושאי עזרה כללית
- עזרה אנושית לבעיות: עזרה בנושאים טכניים מבחינה עריכתית (כתיבה)
נקודות חשובות (למי שאין זמן למדריכים הרשמיים):
היכן ואיך כותבים את הערך (מבחינה טכנית)? ניתן לכתוב ערכים בוויקיפדיה - בעמוד כתיבת ערכים חדשים
- חשוב מאוד: אל תכתבו ותשמרו ישר ערך בעמוד זה - משמעות השמירה היא שהערך מפורסם באינטרנט, ואז העורכים עטים עליו! אם תעשו זאת לפני שהוא מוכן לגמרי יפסלו לכם את הערך, ואז להחזיר אותו יותר קשה... עדיף להתאמן קודם ב"ארגז החול" (לחצו על הלינק לארגז החול בעמוד הנ"ל) ורק כשזה נראה סופית כמו שאתם רוצים, להעתיק את הכל לעמוד הנ"ל וללחוץ שמירה.
- התהליך מחייב אתכם ללחוץ קודם לפחות פעם אחת על צפייה מקדימה, ורק אז כפתור השמירה יתעורר לחיים.
- הכתיבה עצמה היא פשוטה - זה עורך HTML פשוט – כתבו טקסט רגיל לחלוטין, והוסיפו פונקציות מהסרגל בראש העורך כאוות נפשכם. להסבר על הפונקציות עד שתגיעו לצורה הרצויה - תאור הפונקציות בתיבת עריכת הטקסט.
יש לבצע את כל הניסויים בארגז החול, לא בעמוד בערך החדש!
Peer review:
ראשית, יש להבין כי וויקיפדיה היא מיזם מבוסס peer review, כלומר אין עורך אחד או שלושה מקצועיים, אלא רשת שלמה של אנשים שהכישורים היחידים שלהם לבצע עריכה היא שיש להם חיבור אינטרנט ושהם פתחו חשבון בוויקיפדיה. היות ופתיחת חשבון היא חינמית ואינה מצריכה דבר, המשמעות היא שכל אחד (גם אתם) יכול לערוך, לשפוט, לפסול או לתמוך בערך של כותבים אחרים בוויקיפדיה- כל עוד שכאמור יש לו חשבון וחיבור אינטרנט...
אי לכך, צריך להתגבר על הרבה נודניקים משועממים בני 47 שעדיין גרים במרתף של ההורים שלהם ושאין להם מה לעשות בחיים חוץ מלהגיד לכותב ערך חדש (קרי- כרמלון) למה הוא טועה והם צודקים.
היתרון הוא, שכשזה קורה אפשר לפנות אל שאר העורכים ("הקהילה"), ושם יהיו הרבה נודניקים אחרים שיגידו לנודניק הראשון לרדת ממך, ולהשאיר את הערך.
הקהילה נוטה לתת משקל כבד יותר ל"וותק וניסיון" של עורכים- עורך עם חשבון פעיל 4 שנים ו 500 מאמרים יכול בכיף להחזיר ערך שפסל עורך שנמצא שבועיים, המקרה ההפוך יותר נדיר, שכן עורך חדש יעדיף לא להתווכח עם עורך ותיק(ע"מ להמנע מכך שיעיפו אותו, שיתקיפו ערכים שלו וכו).
טיפים לעבור PEER REVIEW:
- לכתוב ראשית בארגז חול, ורק כשהערך מוכן לגמרי, להעתיק לעמוד כתיבה ולפרסם (ללחוץ על שמירה). בדקו בארגז החול את השינויים שאתם מכניסים בעזרת תצוגה מקדימה כל הזמן- פרסמו רק כשזה מושלם.
- התמקדות בעובדות שהופכות את הערך מפרסומת למשהו חשוב לציבור. לדוגמא- המלון הוא שחזור של מלון מימי העותמנים, המלון נתרם לעם ישראל ע"י פילנתרופ ומופעל ע"י אנשים עם לקויות בלבד, המלון הוא מלון אקולוגי וכל האנרגיה שלו מגיע מאנרגיה סולרית ומרוח בלבד וכו.
- כתיבת ערך עובדתי ולא פרסומי- תנו הרבה נתונים (מספר חדרים, שטח, כמה זמן לקח לבנות, עלות, אדריכל, שיש מיוחד שיש במבנה , יצירות אומנות מיוחדות וכו).
- הפניות- יש לתת הפניות רבות ככל האפשר- זה מה שהופך את המשפט שלכם לעובדה ולא לסופרלטיב (ראו נקודה 3)
- קישורים בין ערכים: בעת כתיבת הערך יש אפשרות להכניס קישור בטקסט שלכם לערכים רלוונטיים אחרים בויקיפדיה (לדוגמא, מהמילה ירושלים לערך ירושלים). השתמשו באופציה זו למונחים חשובים בטקסט שלכם, העורכים אוהבים זאת.
- עדיף (אך אין חובה) ראשית לפתוח חשבון ואז לכתוב את הערך ממנו- זה נותן לכם יותר אופציות ויחס יותר טוב בקהילה במקרה של בעיות. זה גם מראה שאתם חדשים בקהילה ולכן "בתחתית שרשרת המזון", אך גם אומר שמותר לכם לכתוב ערך קצת פחות טוב ולהשתמש בחוסר הניסיון שלכם כתירוץ.
- כתיבת ערך "מאוזן"- ברור לי שאתם רוצים לכתוב ערך מחמיא, אבל אם יש עובדות מפורסמות לא מחמיאות , אל תתעלמו מהן- דאגו לציין אותן (תוכלו לשפר את המצב כך שתכתבו אותן בעדינות. אם אתם לא תעשו זאת, עורך אחר יכניס אותן בצורה הרבה יותר קיצונית).
הסבר נרחב יותר להנ"ל, למקרה הצורך :
בשביל למשוך כמה שפחות אש, ושלא יפסלו את הערך, צריך שהוא יהיה כמה שפחות פרסומי. הדרך לעשות זאת היא לכתוב ערך מלא בנתונים עובדתיים מוכחים (קרי- עם הפניות) ככל האפשר.
אבל סה"כ אתה כן רוצה לכתוב ערך פרסומי על ממילא- אז הדרך לעשות זאת היא לכתוב פחות סופרלטיבים ויותר נתונים עם רפרנסים. לדוגמא- אל תכתוב "מלון ממילא הוא המלון הגדול, המפואר והמושקע ביותר בירושלים", אלא "במלון ממילא ישנם 4 מיליארד ושלושים ושבע חדרים (הכנס הפנייה לאתר חיצוני שאומר זאת), ולפיכך הינו המלון בעל קיבולת האורחים הגדולה ביותר במזרח התיכון (מלון המלך דויד , עם 4וחצי חדרים ונוף לים, החזיק בתואר זה עד ל ל 2010, זמן בניית מלון ממילא. הכנס הפנייה לאתר חיצוני שאומר שהמלך דוד הוא הגדול ביותר ומה מספר החדרים שלו). בבניית מלון ממילא הושקעו 3 וחצי דולר על מנת להופכו למלון מפואר בדרוג 5 כוכבים, והוא שני בגובה ההשקעה רק למלון זביבירום בעומן- הכנס הפנייה)" וכן הלאה.
לגבי עובדות לא מחמיאות: אם יש עובדות בולטות ומפורסמות, אסור להתעלם! אם לא תרשום עובדות כאלו, יטענו שהערך מוטה ולא מאוזן, וייפסלו אותו. הכוונה היא כמובן רק לדברים גדולים שפורסמו. אם סיפרו לך ששדדו שם פעם תייר, לא צריך לכתוב את זה, אבל אם פרסמו בעיתון שסגל המלון תקף באכזריות משלחת של דיפלומטים סינים והרג 3 מהם, עדיף שלא תתעלם.
במקרה של בעיות ב- peer review
אלא אם כן תכתבו משהו בוטה מאוד (מינית או לא חוקי בצורה אחרת), אסור לפסול אתכם סתם כך. אם מישהו החל בהליך של פסילה, תופעה על כך הודעה בעמוד הערך.
צעדים מומלצים במקרה שכזה:
- תקנו במהירות את הבעיות שבגללן הותקף הערך. לאחר מכן, פנו ישירות אל העורך שתקף, תארו את התיקונים ובקשו בחינה מחודשת. לדוגמא- אם נטען שהערך אינו מגובה או מבוסס על עובדות- הכניסו עשרות הפניות.
- אם העורך שתקף לא משתף פעולה או בעייתי- פנו לעזרת הקהילה. ניתן להזמין עורכים אחרים להביע דעתם על הערך. רק אחרי שתקנתם את הבעיות שהביאו לכך שהעורך הראשון תקף את הערך, ואם העורך הראשון עדיין לא מסכים אתכם, אז פנו לעזרת הקהילה. תמיד יהיו שם מספיק עורכים אחרים שכן יסכימו אתכם, ואולי הם יצליחו לגרום לעורך הראשון לסגת (כמו במקרה של גוליבר טורס). זה נכון במיוחד אם העורך שתקף את הערך חרג במשהו מהתקנון.
- להמנע מפסים אישיים: להתייחס ספציפית לבעיות שבגללן הערך הותקף ובצורה עניינית.
הסבר להנ"ל: תגובות אישיות הן הדבר שהופך דיונים בין חברי קהילה להכי מכוערים ומביא לפסילה הכי מהירה. לכן חשוב מאוד להמנע מפסים אישיים: יש להתייחס ספציפית לבעיות שבגללן הערך הותקף- לא לפתוח מתקפת נגד בכל חזית אפשרית, אלא להגיב באופן ממוקד ו "אובייקטיבי" ככל האפשר לנקודות. במיוחד- אם העורך הראשון שערער על הערך כתב משהו אישי נגדכם (כדוגמת-" וויקיפדיה היא לא מקום לקידום עסקים אישיים ולפרסומות. המנעו מכך או שאתלונן עליכם"), השתמשו זאת נגדו כשאתם פונים לקהילה (באופן "אובייקטיבי" כמובן J ). זה כמעט תמיד יחזיר את הערך לחיים ולדיון ע"י הקהילה. חוק עליון בוויקיפדיה הוא שהדיון צריך תמיד להיות ענייני ובנוגע לערך, הדיון לעולם אינו על העורך- "אתם חדשים ומותר לכם לכתוב לא בצורה מקצועית, אבל אינכם מפרסמים שום דבר, ואם רוצים לעזור לכם, שיגידו מה לתקן בערך- לא בכם".
ובמיוחד להנחיות לעורכים - כיצד יש להתנהג כלפי ערכים וכותבים
זה יכול לעזור לכם כשאתם פונים לקהילה בבקשה להחזיר את הערך לחיים- ככה תוכלו להראות שמי שפסל אותו היה לא בסדר ולבקש מאחרים להתערב ולעזור לכם. אין שום דבר שאנשי וויקיפדיה אוהבים יותר מאשר להראות שוויקיפד אחר לא בסדר.