שיווק בווידאו (Video marketing) היה אחד הטרנדים הצומחים בעשור האחרון. סקר של Wyzowl משנת 2020 מצא כי 80% מהמשווקים שנעזרו בווידאו נהנו מגידול במכירות, ו-87% השיגו יותר תנועה לאתרים שלהם באמצעות שיווק וידאו. בשל האפקטיביות של תוכן וידאו והפופולאריות הרבה שצבר בקרב הצרכנים, נולדה בזמן האחרון מגמה חדשה, שהופיעה לראשונה במדינות אסיה - מסחר בווידאו (video commerce).
WATConsult דיווחה על 146 מיליון משתמשי מסחר בווידאו בשנת 2020 בהודו, מספר שצפוי לגדול ל-216 מיליון עד סוף 2022. הפלטפורמות הפופולאריות ביותר הן יוטיוב ואחריהן פייסבוק ואינסטגרם, וכן פלטפורמות כמו Meesho, Sim-Sim ו-Trell, שתוכננו במיוחד עבור סחר וידאו במדיה החברתית (social video commerce).
מחקר של RedSeer גילה שערך הסחורה הגולמית של הודו (GMV) עשוי להאמיר ל-250 מיליארד דולר עד 2030. לפי הדו"ח, הצמיחה מתרחשת "מכיוון שצרכנים פונים יותר ויותר לווידאו כדי ללמוד על מוצרים חדשים, להשוות מוצרים ולשתף חוויות. מסחר בווידאו מאפשר למותגים לספר את הסיפור שלהם בצורה חדשה לגמרי - מרתקת, מבדרת, מרגשת ומניעה לפעולה, וכמובן – לבנות בעזרתו מערכת יחסים ממושכת ונאמנה עם הלקוח".
הודו עוקבת בדריכות אחר הצלחתה המטאורית של סין ששולטת בעולמות המסחר האלקטרוני בסטרימינג בשידור חי, דבר המניב לה מכירות של 2 טריליון יואן (312.5 מיליארד דולר). פלטפורמות מסחר הווידאו המרכזיות בסין כוללות בין היתר את Kuaishou ו-Taobao של עליבאבא.
מגמת מסחר הווידאו תגדל ככל שהמותגים ינצלו את ההזדמנויות הרבות שהשוק מציע. התופעה כבר קורית ביתר שאת גם במדינות אחרות מחוץ לסין והודו, כששידורי סטרים חיים מניבים נפחי מכירות משמעותיים עבור ערוץ מסחר אלקטרוני מתפתח. הסיבה המרכזית להצלחה זו של המסחר בווידאו היא מכיוון שלקוחות נהנים לראות את המוצר לפני הרכישה.
מסחר בווידאו: רכישה מיידית היישר מהסרטון
שיווק וידאו אינו תופעה חדשה, וקמעונאים רבים משתמשים בתוכן וידאו כדי לקדם מוצרים ושירותים ולהשיג לידים. כעת לקחו את המגמה צעד אחד גדול קדימה, והפכו אותה למסחרית, כאשר כל היתרונות של הווידאו מנוצלים כך שהם מובילים למכירות באמצעות סרטונים המופעלים על ידי בינה מלאכותית, ומניעים לרכישה מיידית.
סרטונים מסחריים אלו מפנים למעשה את הצופים לחנות ייעודית, או שמאפשרים להם לבצע את הרכישה היישר מהסרטון עצמו. הסרטונים יכולים להיות מודעות פרסום, סרטוני הדרכה, תשובות לשאלות נפוצות לגבי שירות או מוצר ועוד.
קמעונאים יכולים לשלב סרטוני מכירה כאלה ישירות באתרים שלהם או להשתמש בפלטפורמות מדיה חברתית, מודעות פרסום, אפליקציות מסחר בווידאו וכן אתרי צד שלישי.
מלבד אספקת מידע לצרכנים, הסרטונים המסחריים הללו גם מציעים חוויה ויזואלית שמשפיעה במהירות על החלטות הרכישה של הקונים. מסחר בווידאו יכול להשתמש בשיטות שונות כדי להגיע לצרכנים: שידורי וידאו חיים או וידאו מוקלט מראש לצורך מודעות פרסום או תוכן אינפורמטיבי.
פלטפורמות מסחר וידאו לשידורים חיים
פלטפורמת סחר וידאו ואפליקציות ייעודיות אפקטיביות - אמורות לספק את כל הכלים שעסק צריך כדי להקליט ולהפיץ וידאו או לקיים אינטראקציה עם קונים בשידור חי, וכן אמורות לאפשר לקמעונאים להפיץ תוכן וידאו באתרי אינטרנט, ערוצי מדיה חברתית ומכשירים ניידים.
כיום ישנן לא מעט פלטפורמות מסחר וידאו עבור שידורים חיים שפועלות בהצלחה בקרב קמעונאים רבים, הנה המרכזיות שבהן:
» Shopify: מציעה את אפליקציית ה-Shopping Live & Video Streams המאפשרת למוכרים להגדיל את המכירות וההמרות תוך שיפור מעורבות הקונים.
» Meta לקראת סוף 2021, Meta הוציאה את פייסבוק לייב שופינג (Facebook Live Shopping) ליוצרים ואת Instagram Live Shopping באינסטגרם, ששניהם מציעים לעסקים כלים "להעמיק את הקשרים עם הקונים ולהניע מכירות ברגע החשיפה
» אפליקציית :Amazon Live Creator כלי נוסף המאפשר למותגים להגיע לצרכנים באמצעות וידאו
» GoLive: פלטפורמה המשלבת סטרימינג בשידור חי עם ניתוח נתונים בזמן אמת ושימוש בבינה מלאכותית, המאפשרת למותגים להבליט את המוצרים שלהם, ליצור אינטראקציה עם קונים, למכור, לנתח טווח הגעה ומכירות ולחזות התנהגויות מסחריות של צרכנים
» Bambuser: פלטפורמת SaaS לקניות בווידאו בשידור חי עם פונקציונליות וידאו מצוינת לקנייה במסגרתה לקוחות יכולים ללחוץ על תמונת מוצר בתוך הסרטון החי ולהוסיף לעגלת הקניות מבלי לעזוב את השידור
» :Smartzer מציעה גם שידורים חיים שניתנים לקנות דרכם וגם סרטוני וידאו שמניעים לרכישה, כאשר לקוחות יכולים להתחבר למותגים באמצעות הערות ולייקים ולבצע רכישות מבלי לעזוב את השידור או הסרטון. הפלטפורמה מדווחת כי מותגים המשתמשים באפליקציה נהנים משיעור של 55% במעורבות צופים ושל 25% בכמות ההקלקות
» Streams.Live: פלטפורמת סחר בווידאו מצוינת נוספת שהושקה ביוני 2021 ומשתמשת בטכנולוגיית וידאו מסחרי בזמן אמת של Photon לעיבוד והפצת וידאו. היא משלבת בינה מלאכותית, כולל ניתוח שפה ומצב רוח, ומאפשרת לקמעונאים למכור בכל הערוצים, ממדיה חברתית ועד לאתרי מסחר אלקטרוני. קונים יכולים ללחוץ על מוצר שמוצג במהלך השידור החי ולקנות אותו מבלי לעזוב את מסיבת הקניות בשידור חי
טיפים מהירים ליצירת סרטונים מסחריים מרתקים שמניעים לרכישה:
כמו בכל סוג של תוכן המשמש לשיווק דיגיטלי, הסרטונים המסחריים המעודדים רכישה חייבים להיות מרתקים ורלוונטיים. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להתחיל:
- שימו את הלקוח שלכם במקום הראשון: צרו תוכן וידאו שנותן לו מענה צרכני ויעודד אותו לרכוש
- צרו קשר עם הקהלים שלכם עם מסר אותנטי ואמיתי
- אל תפרטו רק את תכונות המוצר הטכניות, אלא השתמשו בסיפור מעניין כדי "למכור" את המוצר שלכם
- הסבירו את היתרונות של המוצרים והציגו עדויות של לקוחות כדי לחזק את הסרטונים שלכם
- בצע אופטימיזציה של הסרטונים שלכם לחיפוש וכלול קישורי קניות רלוונטיים בתיאורים שלהם
- השתמשו בעד שלושה #hastags (יותר מזה עלול להיחשב לספאם) כדי להפוך את הסרטונים שלכם לגלויים בפלטפורמות של מדיה חברתית
- הקפידו על יצירת סרטונים קצרים וממוקדים - בין 15 שניות לשלוש דקות - כדי למקסם את הצפיות והמעורבות. סרטונים ארוכים יותר נוטים להיות משעממים
- כללו בסרטונים כפתור לרכישה ועגלת קניות מותאמת
אם עוד לא התחלתם לבנות תוכן מסחרי בווידאו, זה הזמן הנכון להתחיל. נסו את אחת מפלטפורמות הקניות בווידאו הפופולאריות ביותר שפירטנו למעלה, ולאחר מכן התמקדו בערוץ מסחר וידאו אחד או שניים שהכי מתאימים עבור המותג שלכם