הזנת תגי מטא ובחירת נתונים לתמונות בוורדפרס

אוגוסט 28, 2013 רועי ואקנין

כללי

תמונות משמשות כיום שער ראשי למשיכת גולשים ממנועי חיפוש. משיכה זו מתבצעת ברובה על תגי המטא של התמונה. בהעדרם, מנועי החיפוש קובעים (לעיתים, ללא הצלחה) מהו תוכן התמונה בהסתמך על טקסט הנמצא בסמיכות לתמונה. למרות זאת, אתרים רבים מתעלמים מתגי המטא של התמונות באתר, ובכך מזניחים את תחום המדיה ומאבדים חלק משמעותי מפוטנציאל התנועה לאתר.

מאידך, אתרים שכן מקפידים על מילוי תגי מטא ונתוני תמונה בצורה נכונה, מקבלים יתרון משמעותי על פני המתחרים שהזניחו תחום זה.

הזנחת תגי המטא ונתוני התמונה נעשית לרוב בשל חוסר מודעות הנובע מנסיבות טכניות, ובראשן העדר נגישות לתגים אלו לצוות התוכן של האתר ישירות ממערכת התוכן (ה CMS).

בתחום זה, כמו ברבים אחרים, מערכת ניהול התוכן Wordpress הינה בעלת יתרון עצום על CMS אחרות, בשל הנגשת תגי המטא ונתוני התמונה למשתמשים ופשטות תהליך ההזנה.

במסמך זה נסקור 2 דרכים לגשת לתגי המטא:

1.    דרך המנגנון המובנה של וורדפרס: בעת א. העלאת תמונה לפוסט/דף באתר, ב. טיפול בתמונה הקיימת בפוסט/דף באתר או ג. דרך ספריית המדיה המובנית של וורדפרס

2.    דרך תוספים (plugin) לניהול ספריית תמונות

אפשרויות הטיפול בתמונה זהות בין אם מערכת הוורדפרס הותקנה בשפה עברית או באנגלית. לנוחיותכם, נציג פה את המונחים והדוגמאות עבור צילומי מסך מ2 גרסאות ההתקנה.

1.    הגדרות

סוגי נתונים שחשובים להזין עבור כל תמונה שמעלים לאתר, לפי סדר חשיבותם:

א.    שם הקובץ: חשוב לתת לקובץ התמונה שם קצר, בעל משמעות ורלוונטי, שכן מנועי חיפוש וגולשים משתמשים בשם במנגנון החיפוש. אי לכך, לתמונה עם שם קובץ "עוגה" סיכוי גבוה יותר לעלות בתוצאות חיפוש למחרוזת החיפוש "עוגה" מאשר לתמונה של עוגה עם השם פרח או רצף אותיות רנדומאלי (כמו 1234.jpg). מומלץ שהשם יהיה ביטוי המפתח המרכזי שלתוכנו שייכת התמונה.

חשוב: את שם הקובץ הרצוי יש להעניק לקובץ בעת יצירתו, לפני ההעלאה לוורדפרס.

ב.    תג כותרת (Title): לא מוצג לגולשים. ביטוי קצר, המהווה כותרת הולמת לתמונה. שוב, יש לבחור בביטוי בעל משמעות ורלוונטי, ועדיף ביטוי המפתח שאליו מתייחס קובץ התמונה. יש להימנע מכותרות חסרות משמעות או מורכבות מידי. זהו הגורם השני בחשיבות מבחינת מנועי חיפוש בחיפוש תמונות.

ג.    טקסט חלופי (תג ALT): תוכן זהה לכותרת התמונה. תג זה יוצג באתר במקרה שטעינת התמונה נכשלה מסיבה כלשהיא. זהו הגורם השלישי בחשיבות מבחינת מנועי חיפוש.

ד.    תאור התמונה (Description): משפט קצר המתאר את תוכן התמונה, ממוקד לביטויי המפתח של העמוד והתמונה.

ה.    כיתוב (caption): במערכת הוורדפרס קיימת אפשרות להוסיף גם תוכן שיוצג לגולשים באופן קבוע- טקסט שהכותב רוצה להציג בסמוך לתמונה. במידע ולא מעוניינים באופציה זו, ניתן להשאיר תא זה ריק. במידה וכן מזינים כיתוב, אזי יש לוודא שיהיה משפט קצר המתאר את תוכן התמונה, וממוקד לביטויי המפתח של העמוד והתמונה.

מבחינה טכנית, תגי המטא הם הכותרת והטקסט החלופי. עם זאת, לכל הנתונים הנ"ל יש משמעות והשפעה על האינדוקס, ומומלץ בחום לטפל בכולם.

באיזו שפה להזין את הנתונים?

הבחירה באיזו שפה להזין את הנתונים הנ"ל תלויה בקהל היעד של האתר.

לקהל יעד דובר אנגלית, יש להזין תמיד תגים באנגלית בלבד.

לקהל יעד דובר עברית (או שפה מערבית אחרת אך לא שפות אסייתיות, ערבית או רוסית) ניתן לעשות שימוש בשילוב שפות- להזין חלק מהתמונות באנגלית וחלק בעברית (ביחס 30:70 לטובת העברית), וכך לכסות טווח רחב יותר של ביטויי מפתח.

פרטנית, עבור קהל דובר עברית, מבחינת הפרמטרים:

א.      שם הקובץ: מסיבות טכניות כדאי לבחור תמיד באנגלית.

ב.      תג כותרת: יכול להיות בעברית או אנגלית.

ג.       תאור התמונה: מומלץ להזין תמיד בעברית.

ד.      תג ALT: בעברית או באנגלית.

ה.      כיתוב (caption): מומלץ להזין תמיד בעברית

בכל מקרה, אם בוחרים להזין באנגלית (אותם 30%)- אזי להזין כל התגים באנגלית, ואם בוחרים להזין בעברית (70% מהקבצים), אזי יש לבחור שם קובץ באנגלית וכל השאר בעברית.

מועד הזנת הנתונים

ככלל, יש להעדיף להזין את כל הנתונים במהלך העלאת התמונה. אם הדבר לא מתאפשר (לדוגמא- בעת העלאת מספר רב של תמונות בו זמנית), אזי מומלץ להשלים את התגים בהקדם אפשרי.

הסיבה לכך היא קצבי אינדוקס במנועי חיפוש: תמונות מאונדקסות לרוב בקצב פחות מטקסט. לכן, רצוי תמיד שהאינדוקס הראשוני יתבצע בצורה מלאה ותקינה-זהו מצב עדיף על פני אינדוקס במנועי חיפוש בלא תגים, ולאחר מכן להמתין זמן מה (עלול להיות זמן רב) עד שהקובץ יסרק ויאונדקס שוב , הפעם עם התגים.

דוגמא לתגים לתמונה

דוגמא לתגים תקינים:

שם הקובץ: Golden_Retriever_Sea.jpg

תג כותרת: כלב גולדן רטריבר בים

תיאור התמונה: רקסי, כלב הגולדן רטריבר של שלמה ארצי, משחק במים בחוף הים בפלמחים, פסח 2013

תג ALT: כלב גולדן רטריבר בים

כיתוב: רקסי, כלב הגולדן רטריבר של שלמה ארצי, משחק במים בחוף הים בפלמחים, פסח 2013

דוגמא לתגים לא תקינים ושגיאות נפוצות:

שם הקובץ: מסיבות טכניות, נפוץ מאוד השימוש השגוי ברצף חסר משמעות, כמו 48795874AAz7.jpg

תג כותרת: שגיאות נפוצות הם שימוש בכותרת לא קשורה או כללית מידי, כמו "כלב" או "ים". זוהי שגיאה משום שבחירה זו עלולה להגדיל את אחוז היציאה מן האתר (בשל כותרת לא קשורה) וכתוצאה לפגוע בדרוג האתר והתמונה במנועי חיפוש, או להפך- לא למצות את מספר הצפיות שהתמונה מקבלת בשל שימוש חלקי ולא מדויק בביטוי מפתח ("כלב" ימשוך הרבה גולשים שלא בהכרח יתעניינו בתמונה, בעוד כלב גולדן רטריבר ימשוך יותר גולשים- גם לביטוי כלב וגם לביטוי גולדן רטריבר, וישפר את אחוזי הצפייה).

תיאור התמונה: תיאור קצר ולא יעיל או תיאור מאוד ארוך ומייגע הם 2 טעויות נפוצות. לדוגמא: "רקסי רטוב"

תג ALT: שגיאות זהות לתג כותרת.

2. הזנת התגים

2.1.  אופציות מובנות בוורדפרס

מנגנוני ניהול תמונה בתוך עמוד עריכת דף/פוסט

כאשר נמצאים בתוך עמוד עריכת פוסט או דף באתר, ניתן להעלות או לנהל את תמונות ישירות מבלי צורך לעזוב את הפוסט.

הזנת נתונים בעת הכנסת תמונה לפוסט/דף באתר

ע"מ להוסיף תמונה, לוחצים על כפתור "הוסף מדיה" שנמצא מעל לתיבת הכתיבה (מסומן בחץ אדום בצילום המסך)

ובהתקנת וורדפרס באנגלית:

לאחר ההקלקה על הכפתור הנ"ל, ניתן לבחור תמונה במחשב ולהעלותה לאתר, או לבחור מתוך תמונות שכבר הועלו בעבר לאתר. לאחר ההעלאה, מגיעים לעמוד הבא, בו ניתן לבחור תמונה (אם הועלתה תמונה- היא נבחרת באופן אוטומטי). כאשר נבחרה תמונה, מופיעה בצד שמאל (או ימין וורדפרס באנגלית) תיבה בה ניתן להזין את פרטי התמונה

ובהגדלה של התיבה הנ"ל, ניתן לראות את השדות הרלוונטיים בהם דנו עד כה: כותרת, כיתוב, טקסט חלופי ותיאור. תיבות הגדרת התצוגה הינן נתונים ויזואליים שאינם חלק מדוח זה, וניתן לבחור בהם פרמטרים בהתאם לבחירת עורך האתר. יוצא דופן הינו השדה "קישור"- בחירה בערך "עמוד הקובץ " (באנגלית "attachment page") תייצר עמוד שלם עבור התמונה. בחירה באופציה זו צריכה להתקבל רק לאחר שקילת משמעויות ה SEO בהתאם לאופי האתר.

 

בהתקנת המדיה באנגלית- לאחר בחירת התמונה, מופיעה תיבת פרטי התמונה בצד ימין של העמוד

ובהגדלה- תיבת הטקסט עם שדות הנתונים שנידונו לעיל : Title (כותרת), Caption (כיתוב), Alt (טקסט חלופי) ו- Description  (תיאור)

הזנת או שינוי נתונים בתמונה הקיימת בפוסט/דף באתר

ניתן להזין או לערוך פרטים גם בתמונה הקיימת כבר בפוסט/דף אתר. נכנסים לעמוד העריכה של הפוסט/דף הרצוי, ובוחרים בתמונה. לאחר הבחירה יופיעו בראש התמונה 2 סמלים, אחד למחיקת התמונה והשני לוגו של התמונה.

לחיצה על לוגו התמונה פותחת את חלון עריכת התמונה, שבו נמצאים השדות להזנת נתוני התמונה.

חלון עריכת התמונה שנפתח לאחר ההקלקה על הכפתור הנ"ל, ובו שדות נתוני התמונה

ספריית המדיה המובנית בוורדפרס

ניתן לטפל בתכנים גם מתוך ספריית המדיה של מערכת הוורדפרס. הגישה מספריית המדיה נוחה יותר כשמעוניינים לטפל בתמונות מבלי קשר לעמוד בו הם שייכות, או לאחר העלאת כמות גדולה של תמונות וכו. לספריית המדיה מגיעים בלחיצה על הטאב "מדיה"  שבסרגל הניווט של וורדפרס (צד ימין של העמוד-מוקף בעיגול אדום בצילום המסך מטה).
לאחר הקלקה על "מדיה", מגיעים לעמוד ספריית המדיה הראשי, בו מוצגות התמונות שהועלו לאתר:

הקלקה על כפתור העריכה פותחת את עמוד עריכת התמונה, ובו התיבות להזנת השדות שלנו: שימו לב כי הכותרת נמצאת בראש העמוד, ולא רשום לידה "כותרת"

עמוד עריכת התמונה בגרסת וורדפרס באנגלית

2.2.  תוספים

על אף שמערכת ניהול המדיה של וורדפרס הינה יותר ממספקת לחלק ניכר מן האתרים, מנהלי אתרים רבים בוחרים להתקין תוספים לניהול קבצי המדיה.

קיים מגוון עצום של תוספים כאלו, והבחירה בתוסף היא לרוב לפי טעמו האישי של עורך התוכן, כשלכל תוסף יש כמובן דרך משלו לטפל בפרטי התמונה (יש להימנע כמובן מתוספים שאינם נותנים גישה לפחות לפרטי התמונה).

עם זאת, יש לזכור כי לתוספים העוסקים בניהול תמונות יכולה להיות השפעה עצומה גם על היבטי SEO, ומכאן על תנועה לאתר. אי לכך, אנו ממליצים להתייעץ עמנו בעת בחירת תוסף לניהול מדיה.

תוסף ותיק ופופולארי הינו NextGen Gallery. התוסף מעט מיושן ומוגבל, אך מאוד יעיל בטיפול במקבצים גדולים של תמונות.

בתוסף זה, ניהול נתוני התמונה מתבצע דרך עמוד "ניהול גלריה" שתחת הטאב "גלריה" בסרגל הניווט הראשי של וורדפרס. כל התמונות שבגלריה שנבחרה מוצגות בעמוד, וניתנת גישה ישירה לנתוני כל התמונות מבלי צורך לעבור תמונה-תמונה בכל פעם- דבר המקל על העבודה בעת טיפול במסות גדולות של תמונות. מצד שני, היות והטיפול מבוצע רק דרך טאב ה"גלריה", עבודה פרטנית על תמונה בודדת בעת העלאה תוך כדי כתיבת פוסט אינה אפשרית, ובמובן זה התוסף פחות נוח ממערכת וורדפרס המובנת. חסרון נוסף של התוסף הוא שתג הכותרת והתיאור זהים.

צילום מסך: גישה לנתוני התמונה בתוך עמוד ניהול גלריה של התוסף:

השירותים שלנו

Traffic

הגדלת טראפיק איכותי וממוקד לאתר עם יחס המרה גבוה יותר להגדלת ההכנסות ולשיפור התוצאות העסקיות.

הגדלת טראפיק איכותי וממוקד לאתר עם יחס המרה גבוה יותר להגדלת ההכנסות ולשיפור התוצאות העסקיות.

Data & Analytics

למדוד, לנתח את התנהגות הגולשים ולקבל החלטות על בסיס דאטה ותוצאות, לטובת שיפור יחס ההמרה על בסיס קבוע ולאורך זמן.

למדוד, לנתח את התנהגות הגולשים ולקבל החלטות על בסיס דאטה ותוצאות, לטובת שיפור יחס ההמרה על בסיס קבוע ולאורך זמן.

Conversion Optimization

חתירה מתמדת לשיפור יחס ההמרה באתר מבוסס התנהגות גולשים וכלי דאטה חכמים, חווית משתמש מצוינת, הנעה לפעולה ותוכן איכותי ממוקד.

חתירה מתמדת לשיפור יחס ההמרה באתר מבוסס התנהגות גולשים וכלי דאטה חכמים, חווית משתמש מצוינת, הנעה לפעולה ותוכן איכותי ממוקד.

Content

התוכן הוא המלך!
ליצור תוכן איכותי, שכתוב לגולשים אנושיים ולא לרובוטים, להגדלת התנועה האורגנית ולהגדלת המכירות והפעולות באתר!

התוכן הוא המלך!
ליצור תוכן איכותי, שכתוב לגולשים אנושיים ולא לרובוטים, להגדלת התנועה האורגנית ולהגדלת המכירות והפעולות באתר!