עתיד עולם התעסוקה: תחזיות ומגמות

ספטמבר 20, 2022 מיכאלה ליקה בטלר

איך אתם מדמיינים את מקום העבודה של העתיד? האם נמשיך לפי התבנית המסורתית של תשע-חמש, חמישה ימים בשבוע, או שנאמץ מודל תעסוקה של 4 ימים בשבוע? אולי דווקא עבודה מרחוק או סידור היברידי יהפכו בקרוב לנורמה נפוצה יותר ויותר? האם מכונות יחליפו את הכישרון האנושי במקומות העבודה?

כדי לענות על השאלה האחרונה והמסקרנת מכולן, הנה כמה תחזיות מאירות עיניים שהציגה חברת הטכנולוגיה האמריקאית הרב לאומית Dell Technologies:

  • עד שנת 2030, 67% מהמעסיקים ומהמנהיגים העסקיים מצפים ששותפויות בין יכולות אנושיות לבין מכונות ייצרו מקומות עבודה שוויוניים ומכילים יותר על ידי הערכת מועמדים על סמך יכולותיהם, לא על פי מגדר, גיל וכו'
  • 86% מהמנהיגים העסקיים מתכננים לאמץ טכנולוגיות מתפתחות כדי לשפר את הפרודוקטיביות במקום העבודה
  • 70% מהמנהיגים העסקיים יאמצו בינה מלאכותית (AI) כדי להגביר את היכולות האנושיות. כתוצאה מכך, שליטה בבינה מלאכותית תהיה מיומנות חובה עבור עובד העתיד

לדברי Dell Technologies, "שותפויות בין בני אדם לבין מכונות הן שיניעו את עתיד שוק העבודה אם בני אדם יובילו אותו בזהירות המתבקשת".

ובכל זאת, הקשר בין בני אדם למכונות אינו הדבר היחיד שמעצב את עתיד שוק העבודה. "אנחנו הולכים לעשות דברים רק אם יהיו לנו את האנשים הנכונים, את הכישרון הנכון, התפקידים הנכונים והמטרות הנכונות", אומר סטפן קסריאל, מנכ"ל Upwork, פלטפורמה דיגיטלית פופולארית המתווכת בין מעסיקים לבעלי מקצוע עצמאים.

לפי המאמר של חברה ניהול משאבי האנוש SHRM, תחת הכותרת – עתיד מנהל משאבי האנוש: תדמיין. תמציא. תדליק (The Future Chief People Officer: Imagine. Invent. Ignite) – המחסור העולמי בכישרונות יוביל לתזוזה ואף לביטול של כ-75 מיליון משרות עד סוף 2022, אולם מצד שני, התקדמות טכנולוגית ודרכי עבודה חדשות ייצרו 133 מיליון תפקידים חדשים ברחבי העולם, ו-"85% מהמשרות שיהיו כאן ב-2030 עדיין לא המציאו". תחזיות אלו עשויות להיות סותרות אך מעידות על מציאות חדשה שתשפיע על עתיד עולם העבודה.

כבר כיום אנו יודעים שעובדים מעדיפים שעות עבודה גמישות על פני תמריצים אחרים, ואכן מודל שעות העבודה הקבועות והמקובעות של 09:00-17:00 כבר לא מתקיים במלואו בשנת 2022. מכאן ניתן להניח בסבירות גבוהה כי גם שבוע העבודה יתקצר בשנים הקרובות, מפני שיותר ויותר עובדים מחפשים איזון טוב יותר בין עבודה לחיים עצמם, ומעדיפים להתמקד בחיזוק הבריאות הנפשית שלהם ופחות להתמודד עם שחיקה ומיאוס בעבודה.

על פי מחקר שערכה Deloitte, שחיקת עובדים הפכה להיות דאגה עולמית רחבת היקף. כך למשל, 91% מהעובדים טוענים שלחץ בלתי סביר במקום העבודה משפיע לרעה על איכות עבודתם, בעוד ש-83% מאשימים את השחיקה בתפוקה לא מספקת ואיכותית ואפילו בבעיות במערכות היחסים שלהם. כמו כן, שחיקה ומתח גורמים לקרוב ל-120,000 מקרי מוות בשנה ברחבי העולם ולעלויות בריאותיות בשווי 190 מיליארד דולר. בשל כל אלו, ניתן לצפות ממעסיקים לנקוט בצעדים אקטיביים כדי למנוע בעיות אלה בעתיד, ולהציב את רווחת כוח האדם שלכם בראש סדרי העדיפויות בכל תחומי הפעילות.

בנוסף, כפי שחושף דוח המכון Achievers Workforce Institute, בשנת 2022 עובדים לחלוטין מעדיפים לקבל ממקום עבודתם הכרה והערכה על פני תמריצים אחרים. בכלל, הכרה היא אחת משלוש הסיבות העיקריות לכך שאנשים נשארים במקום עבודתם, ולכן ארגונים שיפעלו לשילוב מטרות ממוקדות עם הכרה והערכה של העובדים יצליחו וישגשגו הרבה יותר בעתיד.

עתיד עולם התעסוקה - Achievers

מתוך: Achievers Workforce Institute

עם גמישות רבה יותר בניהול זמן, זה רק הגיוני שמעסיקים יאפשרו לעובדיהם גמישות רבה יותר בעבודה מרחוק. כתוצאה מכך, תעשיית חללי העבודה המשותפים תזכה לביקושים גבוהים כדי להכיל עובדים מרחוק תוך מתן הטבות משמעותיות למעסיקים. פלטפורמות כמו Book a Space, שבהן אנשים יכולים למצוא חללי משרדים ופגישות להשכרה לשעה או לטווח ארוך, יהיו הכרחיות. בעלי מקומות, כמו מלונות, מסעדות ואפילו חנויות, ישתמשו בפלטפורמות דיגיטליות חכמות כאלה כדי לייצר הכנסות נלוות מאזורים וחללים במקום שלהם שלעיתים נותרים ריקים ולא מניבים הכנסות.

חברות ועסקים חייבים להסתגל לשינויים במהירות כדי למשוך אליהם כישרונות בעתיד. כתוצאה מכך, תכנון כוח אדם יהפוך לתחום מיינסטרים במחלקות משאבי אנוש, שיסייע לארגונים בזיהוי סוגי העובדים המתאימים ביותר לתפקיד. הנה כמה אסטרטגיות לתכנון כוח אדם שכדאי לשקול לאמץ:

  • גיוס עובדים עם ידע טכנולוגי: רוב המעסיקים יעסיקו אנשים עם מושגים בסיסיים של AI וכישורים טכנולוגיים רלוונטיים. לחלופין, הם יאמנו את הצוות שלהם כדי שיישארו מעודכנים במגמות טכנולוגיות שהן קריטיות בסביבת עבודה מכוונת עתיד
  • אימוץ טכנולוגיות מתפתחות: מעסיקים יאמצו טכנולוגיות מתפתחות ויתאימו למציאות העסקית החדשה. הנקודה החשובה כאן היא לזהות את הטכנולוגיה הנכונה כדי לשפר את הפרודוקטיביות ולהפחית את הלחץ והעומס של שגרת היומיום
  • שמירה על איזון: מעסיקים יקפידו לייצר מעורבות ומוטיבציה בקרב העובדים, תוך תמיכה ביצירתיות ועידוד איזון טוב יותר בין עבודה לחיים עצמם
  • ביקורת עבודה שוטפת: מעסיקי העתיד יצטרכו לבצע ביקורת עבודה שוטפת כדי להבין את נקודות התורפה, הביצועים ובעיות נוספות של העובדים. לאחר מכן, יהיה חשוב לנקוט בצעדים יזומים לשיפור תנאי העבודה ורווחת העובדים. 73% מהעובדים רוצים שהארגון יקדם אורח חיים בריא ותנאי רווחה מספקים עבורם (JLL)
  • הערכה פרטנית ומתגמלת: מעסיקים יקדמו תרבות ארגונית שמעריכה הערכה והכרה פרטנית בעובדים שתתגמל אותם בהתאם. בנוסף, הם גם ישמרו על כישרונות בולטים בצוות באמצעות תמריצים, הכשרה וכו'
  • צמיחה אישית: בעתיד, מעסיקים יציעו לצוות הזדמנויות לצמיחה אישית, הכשרה, פיתוח כישרונות, קידום וכו'
  • תנאי עבודה גמישים: מעסיקים יסכימו לייצר תנאי עבודה גמישים במידת האפשר. 82% מהמעסיקים כבר מצפים מהעובדים לעבוד מרחוק בעתיד, ו-88% רוצים לבחור את שעות העבודה שלהם (JLL)
  • שכר שוויוני: ולבסוף, הם יציעו שכר שווה, לא תלות במגדר או בגיל

סקרנו כאן רק חלק מהנושאים שיעצבו את עתיד עולם העבודה בקרוב, כאשר חברות רבות כבר מתכננות את כוח העבודה לפי ההנחיות הללו. "בבחינת המגמות המעצבות את עתיד העבודה, ארגונים יכולים להיות בטוחים יותר ביצירת האסטרטגיה הנכונה עבור העסק שלהם וכוח העבודה שבו הם תלויים", אמר מארק קאסקי, מנכ"ל JLL – חברת נדל"ן וניהול השקעות