הצורך בחללי עבודה משותפים (coworking) גדל במהירות ברחבי העולם. לפי כנס Global Coworking Unconference Conference (GCUC) ו-Small Business Labs, הצפי מונה כמה היבטים עיקריים:
- מספר חללי עבודה המשותפים הגלובליים יגדל מ-14,411 בשנת 2017 ל-30,000 בשנת 2022.
- מספר החברים שיצרכו חללי עבודה משותפים יגדל מ-1.74 מיליון בשנת 2017 ל-5.1 מיליון בשנת 2022 בשיעור צמיחה שנתי ממוצע של 24.2%.
במצגת זו נמנה את הגורמים המניעים את מהפכת חללי העבודה המשותפים ואת המגמות והחידושים הבולטים בשנת 2019.
חללי עבודה משותפים: יתרונות לעסקים
מחקר של IWG מתחילת 2018, מראה כי לשכירת חללי עבודה יש יתרונות רבים עבור חברות ועסקים. מתוך כ-18,000 שהשתתפו בסקר עולים הנתונים הבאים:
- 91% אמרו כי מרחבי עבודה גמישים מאפשרים לעובדים שלהם להיות פרודוקטיביים יותר
- 89% מאמינים כי הגמישות של סביבת העבודה מסייעת לעסק שלהם לגדול
- 87% מאמינים כי מרחבי עבודה גמישים מסייעים לעסק שלהם להישאר תחרותי
- 83% מאמינים כי מרחבי עבודה גמישים מסייעים לעסק שלהם למקסם רווחים
- 80% ציינו כי חללי עבודה משותפים עוזרים להם לגייס את העובדים המוכשרים ביותר
- 82% ציינו כי מרחבי עבודה גמישים עוזרים להם ליצור נוכחות בשווקים חדשים
- 76% אמרו כי חברות דומות בענף שלהם בוחרות בשירותי תשלום לפי צריכה (pay-as-you-go)
- 88% אמרו כי מיקומי מרחבי העבודה הגמישים עוזרים להפחתת זמן הנסיעה לעבודה
- 81% אמרו כי מרחבי עבודה גמישים מסייעים לעובדים להשיג איזון טוב יותר בעבודה ובחיים
חללי עבודה משותפים זולים יותר מאשר משרדים מסורתיים. עסק יכול לחסוך כסף רב אם יבחר בשטח עבודה גמיש על פני שכירת משרד קונבנציונאלית בעיר גדולה או עבודה ממטה החברה, הגוררת עלויות של חוזי שכירות ארוכים, ריהוט, WiFi, חשמל, מים, ציוד טכנולוגי, מדפסות, ציוד משרדי ושירותים אחרים. עלויות אלו מופחתות משמעותית בשימוש בחללי עבודה משותפים, כשלצד זאת הם מאפשרים לחברות לגייס כשרונות במקומות שונים מבלי לדאוג לבזבז כספים על הקמת משרדים במקום בו הם נמצאים. זה בוודאי מקל על הצמיחה העסקית והרווחים.
חללי עבודה משותפים: יתרונות לעובדים
מחקרים מראים כי לאנשים העובדים בחללי עבודה משותפים יש יותר מוטיבציה לעבוד מפני שהם נהנים משליטה וגמישות בסביבת העבודה שלהם. כתוצאה מכך, הם מאושרים יותר, בעלי נכונות גדולה יותר להשקיע ורואים בעבודתם כמשמעותית יותר.
סקר שנערך בשנת 2015 על ידי Small Business Labsו-GCUC מצא כי חללי עבודה משותפים הם מתחמים אנושיים, היוצרים קהילות של אנשי מקצוע מאושרים, בריאים ופרודוקטיביים יותר. הנה כמה מממצאי הסקר:
- 84% מהעובדים בחללי עבודה משותפים חשים מעורבים ובעלי מוטיבציה רבה יותר
- 82% אמרו כי חללי העבודה המשותפים הרחיבו את הרשתות המקצועיות שלהם
- 80% אמרו שהם פונים לעמיתיהם לעבודה לצורך עזרה או הדרכה
- 69% דיווחו כי למדו מיומנויות חדשות או שיפרו יכולות קיימות בתחומים שונים
- 87% דיווחו שהכירו חברים חדשים בנסיבות חברתיות
- 89% דיווחו כי הם מאושרים יותר
- 83% דיווחו שהם פחות בודדים
- 78% דיווחו כי חללי עבודה משותפים מסייעים להם להיות שפויים
חללי עבודה משותפים: מגמות וחידושים לשנת 2019
התרחבות: סקר של Deskmag בנושא חללי עבודה משותפים ב-2018 שנתמך ע"י Nexudus, Essensys & WUN Systems, מצא כי התרחבות היא אחת המגמות העיקריות בענף השנה. הסקר גילה כי קיים צורך בהקמת חללים נוספים או הרחבת אלו הקיימים. בממוצע, כל מתחם עבודה משותף שכזה, מתוכנן להרחיב את שטחו בכ-70%.
עפ"י ממצאי הסקר בו נשאלו בעלי חללי עבודה משותפים:
- 27% מתכננים להרחיב ולהוסיף שטח ושולחנות עבודה נוספים באותו מקום
- 8% מתכננים לעבור למקום גדול יותר
- 37% מתכננים לפתוח מקומות נוספים
- 33% לא דיווח על תוכניות הרחבה
עם הרחבת חללי העבודה המשותפים צפויים כמה שינויים:
- 86% יותר חברים
- 81% יותר הכנסה
- 81% יחושו תחושה גדולה יותר של קהילה
- 71% יותר אירועים
חללי עבודה משותפים עם קונספט ייחודי
כחלק מההתרחבות הטבעית של חללי העבודה המשותפים, ישנה עליה בחללים אשר מציעים קונספט ייחודי או סביבת עבודה שונה עוד יותר מהרגיל.
דוגמא יוצאת מן הכלל הוא חלל העבודה “Village Underground” בליסבון, חלל עבודה משותף הממוקם בלב קהילת אלקטנרה בליסבון, החלל בנוי כולו מחומרים ממוחזרים וכולל חללי עבודה ייחודים כגון אוטובוס דו קומתי שהוסב למשרד. https://www.working-rooms.co.il/
Rooms חללי עבודה משותפים בישראל מציעים קונספט ייחודי וחדשני בקרב חללי העבודה המשותפים. חללי העבודה של Rooms במלון NYX בתל אביב משלבים בין חללי עבודה ומלון עסקים יוקרתי, לכן השוהים בחלל נהנים מכל היתרונות של המלון והשירותים שהוא מציע כגון חדר כושר, אזור לאונג' ואפילו שירות חדרים, כל זאת בנוסף לעובדה שמדובר בבית מלון שמושך אנשי ונשות עסקים, מה שמקל על החיבור בינם לבין העובדים במתחם חללי העבודה.
יותר חללי עבודה ממוקדי סקטור: 2019 תציג צמיחה בחללי עבודה נישתיים המתמקדים בסקטורים ספציפיים. לטענת GCUC, מספר מרחבי העבודה הפונים לחברים בעלי צרכים ייחודיים - כמו מעבדות ביולוגיות משותפות, מרחבים של סופרים וכותבים, חללים מוכווני נשים, מטבחים מסחריים וכו' - ימשיכו לגדול ולצמוח.
הצטרפות של תאגידים גדולים: הצטרפותם של תאגידים גדולים לחללי עבודה המשותפים היא מגמה עולמית הצומחת במהירות. לדברי GCUC, "מגמה זו תאיץ במהלך 5 השנים הקרובות עקב ריבוי התאגידים המעוניינים להפחית את ההתחייבות שלהם לחוזי שכירות לטווח ארוך וכן בשל רצונם של עובדים רבים ליהנות מאפשרויות עבודה גמישות יותר".
טכנולוגיה טובה יותר: חללי העבודה המשותפים ישלבו טכנולוגיה חכמה כדי לעמוד בדרישות כוח העבודה המודרני, כשהטכנולוגיה בחללים אלו תלך הרבה מעבר למחשבים ושירותים משרדיים מסורתיים כמו מדפסות, מכונות צילום, פקס וכו'.
אפליקציות: ספקים רבים של חללי עבודה משותפים ברחבי העולם משתפים פעולה עם אפליקציית Raaly, המאפשרת לכל חברה להציע גישה לחללים המשותפים ברחבי העולם. משתמשיRaaly אף יכולים לחפש ולמצוא חללי עבודה משותפים בהנחה.
Blockchain: במרץ 2018, השיקה המתחרה של WeWork, Knotel, את KnotelKoin - פלטפורמה המבוססת על טכנולוגיית blockchain שבה משתמשים נהנים מתגמול בדמות אסימונים דיגיטליים, שערכם יכול לגדול עם הזמן ושניתן להשתמש בהם כדי לשלם על עסקאות הנערכות בפלטפורמה.
צ'אטבוטים ועוזרים קוליים (voice assistants), עושים את דרכם בהדרגה גם לעולמות חללי העבודה המשותפים. מחקר של חברת Spiceworks הראה כי עד שנת 2019, לפחות 40% מהעסקים יפעילו אחד או יותר מעוזרים האינטליגנטיים או צ'אטבוטים מבוססי AIעל מכשירים בבעלות החברה, לעומת 25% מהחברות הבינוניות ו-27% מהעסקים הקטנים.
תעשיית הנדל"ן תצטרף למהפכה: עפ"י התחזית עולמית של GCUC ל-2018, גם חברות נדל"ן גדולות ובעלי קרקעות מתחילים להציע חללי עבודה משותפים.
בריאות במקום העבודה: ספקי חללי עבודה משותפים צפויים לפתח הצעות המותאמות לשורה ארוכה של שירותים שנועדו למשוך יותר חברים, וגם כדי לקדם סביבת עבודה בריאה יותר: שיעורי יוגה כושר, טיפוס קירות, אזורי מרגוע ועוד.