עמוד זה אינו עומד בדרישות לדרוג נגישות AAA בשל שילוב רכיב החורג מדרישות תקן הנגישות WCAG 2.0.
האתר כולו תוכנן ונבנה לעמוד בדרוג נגישות AAA, וכל התאמות הנגישות שקיימות ביתר עמודי האתר קיימות גם בעמוד זה. עם זאת, בעמוד זה קיימת מצגת המוצגת בחלון שאינו עומד בתקן. רכיב זה מגיע מאתר חיצוני ואינו בשליטתנו.
על מנת לנסות ולתת מענה לאי תאימות חלקית זו של העמוד, הוספנו לעמוד גרסה נגישה של התוכן. כל התוכן המוצג במצגת, מוגש בצורה נגישה גם כתמליל (גרסה כתובה), אליו ניתן לגשת דרך הכפתור "לגרסא נגישה של תוכן המצגת" שנמצא ישירות מעל למצגת.
במידה ונתקלתם בבעיות נוספות בעמוד, נודה לכם אם תצרו עמנו קשר ותעדכנו אותנו בבעיה דרך טופס הפנייה שבקישור זה, על מנת שנוכל לשפר את השרות לגולשינו.
תיאור מצגת למאמר בנושא: שירותים פיננסיים: חדשנות ומגמות דיגיטליות
עמוד מספר 1 במצגת
רות לוין-חן, חמוטל שיבר, מיטל יכין | אפריל, 2017
בחלק העליון של העמוד קיים איור של דמות גיבור עם ארגז כלים בצבע צהוב ועם לוגו של "כרמלון" על החזה. ברקע של הדמות יש שלושה עננים לבנים על רקע סגול בהיר, איור בגוונים סגולים- אפורים ולבנים בדומה ללוגו "כרמלון".
בכל עמודי המצגת – בחלק התחתון מתחת לכותרת המצגת, המחברת ותאריך המצגת, מופיע מצד ימין למטה לוגו של "כרמלון" (Carmelon Digital Marketing). בצד שמאל למטה מופיע לוגו של SCHIEBER RESEARCH
עמוד מספר 2 במצגת
הקדמה – על רקע סגול כהה
•מצגת זו בוחנת מגמות וחדשנות בשירותים פיננסיים (תוך התמקדות בבנקאות, בביטוח ובכרטיסי אשראי). זהו הדוח השלישי בסדרה, כאשר הראשון פורסם בשנת 2014.
•מצגת זו מבוססת על המודל שלSchieber Researchאשר בוחן:
מנועי צמיחה: צרכים חדשים שנוצרו כתוצאה ממגמות מקרו
מגמות בשוק: אימוץ חדשנות
מכתיבות מגמות: חברות סטארטאפ חדשניות ומבטיחות המשפיעות על התעשייה
הטובים ביותר: חברות המובילות את השוק
עמוד מספר 3 במצגת
מנועי צמיחה: חדירת טכנולוגיה – על רקע סגול כהה
•השיעור הגבוה של חדירת הטכנולוגיה משפיע על מצב השירותים הפיננסיים:
–כלכלה שיתופית – מונעת על-ידי רשתות חברתיות
–התנהגות 'על הדרך' – מונעת מאורח חיים אינטנסיבי והצמיחה של טכנולוגיית המובייל
–החיפוש אחר נוחות –מונע מחיבוריות ("האינטרנט של הדברים" וטכנולוגיה לבישה)
•ישנה צמיחה בזמן המושקע בשימוש במדיה חברתית בקרב משתמשי אינטרנט בעולם, אשר גורמת להגברת השיתוף והתנהגויות 'Peer to Peer' אשר יוצרות את כלכלת השיתוף.
•שיעור חדירת המובייל העולמי מוסיף לצמוח וכתוצאה מכך נולדים פתרונות פיננסיים 'על הדרך' / מובייל. צמיחה בשיעור החדירה של טכנולוגיה לבישה מייצרת לחברות הזדמנויות נוספות.
מתחת לכיתובים אלו מופיעים 2 גרפים, להלן הנתונים שלהם:
גרף ימני: נושא את הכיתוב:הזמן היומי המושקע בשימוש ברשתות חברתיות על-ידי משתמשי אינטרנט בעולם בין 2012 ל-2016 (בדקות). להלן נתוניו:
2012
96
2013
100
2014
103
2015
109
2016
118
גרף אמצעי:
Central and Eastern Europe
144%
Western Europe
131%
latin America
112%
Middle East
113%
(Apac) Excluding India And China)
108%
North America
109%
China
92%
India
80%
Global penetration
100%
עמוד מספר 4 במצגת
בנקאות אונליין ומובייל – על רקע סגול כהה
•כתוצאה מההתנהגות הדיגיטלית של הצרכן, השוק עובר שינוי לעבר שירותים פיננסיים דיגיטליים.
•שיעור האימוץ של בנקאות אונליין במדינות האיחוד האירופי עומד על 49%. במדינות אחרות, בהן ארה"ב, שיעור החדירה הינו מעל 50%. בסקנדינביה, אחוז החדירה של בנקאות אונליין עבר את ה-80%.
•אנו צופים כי שירותים פיננסיים במובייל יצמחו בשיעור מהיר יותר, כתוצאה מהצמיחה בפתרונות המוצעים באמצעות המובייל וכתוצאה מדרישה של אוכלוסיות צעירות יותר לפתרונות נוחים במיוחד.
•לפי Federal Reserve, בארה"ב, שיעור השימוש בבנקאות מובייל מוסיף לעלות אך עד כה טרם הגיע לשיעור של בנקאות אונליין: 43% מכלל בעלי הטלפונים הניידים ו-53% מבעלי הטלפונים החכמים המחזיקים בחשבון בנק, השתמשו בבנקאות מובייל בשנה שקדמה לסקר, בהשוואה ל-71% שהשתמשו בבנקאות מקוונת באמצעות מחשב שולחני, מחשב נייד או טאבלט באותה התקופה.
•Source: Consumers and Mobile Financial Services, Board of Governors of the Federal Reserve System, March 2016
בחלק השמאלי של העמוד, על רקע סגול בהיר, מופיע הכיתוב הבא: בנק Atom אשר נוסד בבריטניה בשנת 2014, הינו הבנק הראשון במדינה אשר מציע שירותי מובייל בלבד. כל השירותים מוצעים דרך אפליקציית סמארטפון. החברה גייסה 83 מיליון ליש"ט נוספים (102 מיליון דולר) במימון בהובלת הבנק הספרדי BBVA (הבעלים של בנק Simple בארה"ב). BBVA הוביל גם את גיוס המשאבים הקודם שהניב 128 מיליון דולר בנובמבר 2015 (מקור: Techcrunch, March 2017).
מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך אפליקציית בנק Atom
עמוד מספר 5 במצגת
אסטרטגיות מתחרים – על רקע סגול כהה
•מתחרים מבוססים, כמו גם מתחרים חדשים, משתמשים בתמהיל אסטרטגי על מנת לשמור על יתרון תחרותי בתחום השירותים הפיננסיים, כולל אימוץ טכנולוגיות חדשות, מעבדות חדשנות (על מנת לספק גישה לחברות 'חוד החנית') ובמיזוגים ורכישות (של סטארט-אפים 'משבשים').
•האתגר העיקרי בשירותים פיננסיים במובייל הוא לשמור שיהיו פשוטים ואינטואיטיביים, שכן שירותים פיננסיים יכולים להיות מורכבים.
בחלק השמאלי של העמוד, על רקע סגול בהיר, מופיע הכיתוב הבא: בשנת 2017, Mastercard הודיעה על התרחבות מאסיבית של פלטפורמת Qkr ל-6 שווקים נוספים: ברזיל, קנדה, אירלנד, סינגפור, דרום אפריקה וארה"ב, זאת בנוסף לאוסטרליה, לקולומביה, למקסיקו ולבריטניה שבהן הפלטפורמה כבר פועלת.
Qkr היא פלטפורמת מובייל להזמנות מראש ולתשלומים שפותחה ע"י Mastercard Labs. הפלטפורמה מאפשרת לצרכנים שירות רציף של הזמנה מראש ותשלום באמצעות הסמארטפון, ללא צורך להמתין בתורים או לחכות למענה מהמסעדה. האפליקציה מבצעת שימוש ב-Masterpass(חדשנות B2B המכוונת לקמעונאים).
מעל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך אפליקציית Mastercard
עמוד מספר 6 במצגת
משבשים (Disruptors) – על רקע סגול כהה
•חברות Fintech מציעות דרכים חדשות לתת מענה לצרכים של הצרכנים.
•בעוד מתחרים קיימים מפתחים ערוץ אחר ערוץ בקצב איטי יותר, חברות סטארט-אפ מתרכזות בהמצאה יש מאין של פתרונות דיגיטל כוללים המעצבים פתרונות קצה אשר מייצרים ציפיות חדשות מצד צרכנים.
•לפי מחקר שבוצע ע"י Citi, ההשקעה בטכנולוגיה פיננסית גדלה באופן משמעותי ב-6 השנים האחרונות, מ-2 מיליארד דולר בשנת 2010 ל-20.9 מיליארד דולר בשנת 2016. החלק של סין בהשקעות גדל מ-19% בשנת 2015 ל-46% ב-2016. בארה"ב קרנות הון סיכון מתרחקות מהלוואות ונכנסות לתחומים חדשים כמו ביטוח ו–wealth management.
•
עמוד מספר 7 במצגת
“Unicorns”– על רקע סגול כהה
•חברות פינטק נבחרות, המוערכות ב-1 $ מיליארד ומעלה (לפי CBInsights, נכון ל-20 בינואר 2017)
Kabbage – הלוואות לעסקים קטנים. 1.5 $מיליארד מימון. מעל כיתוב זה מופיעה תמונה מתוך Kabbage
Avant: הלוואות אישיות. 1.7 $מיליארד מימון. מעל כיתוב זה מופיעה תמונה מתוך Avant
Stripe: תשלומים אונליין ובמובייל. מימון של 690 $ מיליון. מעל כיתוב זה מופיעה תמונה מתוך Stripe
עמוד מספר 8 במצגת
האינטרנט של הדברים וטכנולוגיה לבישה – על רקע סגול כהה
•באמצעות הפלטפורמה, מכשירים חכמים כמו תרמוסטט חכם, יכולים להתחבר לחשבון הבנק של המשתמש. ניתן להגדיר הוצאה מקסימלית בגין חשבונות, לפקח על ההוצאות ולהגדיר התראות. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Interact
•בחודש מרץ 2017, Visa חשפה אבטיפוס של משקפי שמש המאפשרים ביצוע תשלומים.
•על מנת לבצע תשלום, על הצרכנים להקיש עם משקפי השמש המיוחדים על הטרמינלים.
•בימים אלה ויזה בוחנת האם ישנה דרישה למשקפי השמש והאם מותגים או בנקים מעוניינים להעניק חסות למוצר. מתחת לכיתוב זה מופיעה תמונה של אנשים המחזיקים במשקפיים ומכשיר נייד
·Alibabaמשיקה את VR Pay – תשלומים המתבצעים תוך שימוש במשקפים של מציאות מדומה. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך VR Pay
עמוד מספר 9 במצגת
ארנק דיגיטלי – על רקע סגול כהה
•Apple Pay, Samsung Pay ו- Android Pay הם המתחרים הגדולים בשוק הארנק הדיגיטלי, עם 150 מיליון משתמשים בשלושתם יחד.
•לפי דוח שנערך לאחרונה על ידי Juniper Research, Apple מובילה את שוק הארנקים הדיגיטליים וצפויה כמעט להכפיל את בסיס המשתמשים של Apple Pay בשנת 2017. לפי המחקר, ב-2017 צפויים להיות 86 מיליון משתמשי Apple Pay ברחבי העולם, עליה מ-45 מיליון בשנת 2016.
•Walmart Pay, הינה האלטרנטיבה של הקמעונאית ל-Android Pay ול-ApplePay, המאפשרת לקונים לשלם באמצעות האפליקציה הסלולרית במקום בכרטיס אשראי או במזומן. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Walmart Pay
בחלקו השמאלי של העמוד מופיע גרף, תחת הכיתוב: מתחרים מובילים בשוק הארנק הדיגיטלי, לפי מיליוני משתמשים (מקור: Juniper Research). להלן נתוניו:
Apple pay
Samsung pay
Android pay
2015
18
15
2016
45
35
75
2017
85
110
150
עמוד מספר 10 במצגת
אפליקציות תשלומים – על רקע סגול כהה
Venmo, אפליקציית התשלומים הפופולרית בקרב בני דור המילניום בארה"ב, בבעלות PayPal, דיווחה על 17.6 מיליארד דולר בתשלומים באמצעות המובייל בשנת 2016, עליה של 135% משנת 2015.
משמאל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Venmo
עמוד מספר 11 במצגת
תשלומים 'על הדרך' – על רקע סגול כהה
•Uber מאפשרת לצרכנים לרכוש כרטיס מתנה פיזי בחנויות או אונליין (כרטיס מתנה אלקטרוני). ניתן להוסיף את סכום המתנה לחשבון באפליקציה הסלולרית ולהשתמש בו לצורך נסיעות או הזמנות באמצעות UberEATS.
מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Uber
אפליקציות סלולריות כמו “First Bus” ו-"NJ Transit“מציעות רכישה של כרטיסי אוטובוס או כרטיסי נסיעה מאובטחים באמצעות המכשירים הסלולריים.
מעל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך “First Bus” ו- "NJ Transit“
עמוד מספר 12 במצגת
הפעלה קולית – על רקע סגול כהה
בבריטניה, בנק Santander השיק פיצ'ר המאפשר לסטודנטים אשר מחזיקים חשבון בנק, לשאול שאלות בנוגע לחשבונות הבנק שלהם תוך שימוש ב-Santander SmartBank App.
מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Santander SmartBank App
עמוד מספר 13 במצגת
ביצוע פעולות ללא כרטיס – על רקע סגול כהה
•לקוחות "מזומן": לפי דוח של FDIC משנת 2015, ל-27% מהצרכנים האמריקאים אין חשבון בנק או כרטיס Debit. חברות פונות גם ללקוחות אלו.
•בחודש אפריל 2017,Amazonהודיעה על השקת Amazon Cash, שירות חדש המאפשר לצרכנים להוסיף כסף מזומן ליתרת החשבון שלהם ב-Amazon.com על-ידי הצגת ברקוד בקמעונאיות שונות, לאחר מכן יופיע הכסף בחשבון ה-Amazon שלהם באופן מידי. השירות מאפשר הוספה של כל סכום בין 15$-500$ בפעולה אחת.
•בין הקמעונאיות השותפות ליוזמה: CVS Pharmacy, Speedway, Sheetz, Kum & Go, D&W Fresh Market, Family Fare Supermarketsו-VG’s Grocery.
מתחת לכיתובים אלו מופיע צילום מסך מתוך Amazon Cash
PayPal My Cash Cardהינו שירות המאפשר הוספת מזומן לחשבון ה-PayPal. בנוסף מציעה החברה שירות ברקוד בלבד, אשר מופעל באמצעות Green Dot.
מתחת לכיתובים אלו מופיע צילום מסך מתוך PayPal
עמוד מספר 14 במצגת
מדיה חברתית – על רקע סגול כהה
Facebookמאפשרת ללקוחות לשלוח ולקבל כספים באמצעות אפליקציית ההודעות המידיות Messenger
PayKey מייצרת פלטפורמה מאפשרת לתעשייה, בכך שהיא בנקים למדיה חברתית לצורך ביצוע פעולות יומיומיות באופן מאובטח.
קבוצת NIC Bank הודיעה כי תהיה הבנק הראשון בקניה אשר ישיק פלטפורמת מדיה חברתית בנקאית, תחת השם“NIC KONNECT” .
עמוד מספר 15 במצגת
"בוטים" – על רקע סגול כהה
•ה-chatbot הפך לכלי נפוץ בתחום הפיננסי, המאפשר ללקוחות לבצע פעולות שגרתיות ולקבל עצות פיננסית באופן הדומה לאינטראקציה אנושית.
•משתמשים יכולים לבדוק את היתרה שלהם, להעביר כסף, לשאול שאלות ועוד.
אריקה, ה- chatbot של Bank of America. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך אריקה
Mastercard KAIהינה פלטפורמת הודעות המאפשרת ללקוחות לקבל מידע פיננסי ולקבל החלטות תוך היעזרות בסוכנים וירטואליים. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Mastercard KAI
עמוד מספר 16 במצגת
"בוטים" – על רקע סגול כהה
•Swayהוא בוט של שירותים פיננסיים המבוסס על פלטפורמת Slack ומיועד לעסקים קטנים. Slack השקיעה בסטארט-אפ זה. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Sway
•Transferwiseהוא בוט המבוסס על פלטפורמתFacebook Messenger , המאפשר להעביר כספים בתעריפי המרה אמיתיים. מתחת לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Transferwise
עמוד מספר 17 במצגת
תגמולים ו-Cash Back– על רקע סגול כהה
תגמולים, נקודות ו-'cash-back’ הן אסטרטגיות ערך מוסף המסייעות לבידול מתחרים בסקטור הפיננסי.כיום יותר ויותר מתחרים שאינם משתייכים לסקטור הפיננסי משתמשים גם כן באסטרטגיות אלו.
Yelp מציעה תכנית “cash back”המתגמלת צרכנים ב-cash back בגובה של עד 10%. כדי להצטרף לתכנית, משתמשים צריכים להירשם ובכל פעם שמשלמים באחד מהכרטיסים המקושרים בבתי-עסק שמשתתפים בתכנית, מקבלים כסף חזרה באופן אוטומטי. משמאל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Yelp
עמוד מספר 18 במצגת
הלוואות Peer to Peer– על רקע סגול כהה
מקור הביטוי "הלוואות Peer to Peer" הוא בתיווך של הלוואות אישיות לא מאובטחות בין שני פרטים (בניגוד לחברות) באמצעות כלים דיגיטליים.
הלוואות P2P הן תעשיה גדולה, ומתחרים מסורתיים מגיבים אליה באמצעות שותפויות / רכישות / השקעות במתחרים. המתחרים המובילים הינםLending Club(עם למעלה מ-20 מיליארד דולר בהפקת הלוואות, אשר מציעה הלוואות לצרכנים וכן לעסקים קטנים ובינוניים). ו-Prosper (למעלה מ-6 מיליארד דולר בהלוואות, אשר מציעה הלוואות לצרכנים בלבד).
חלק מהחברות זיהו את הבעייתיות בדירוג אשראי נמוך או העדר דירוג אשראי, ומציעות הלוואות "מבוססות פוטנציאל".
Peerformמציעה שירות הלוואות P2P ללווים בעלי דירוג אשראי של 600 ומעלה. משמאל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Peerform
מתחרים כמו Prosper ו- Klearמציעים שירותים ייחודיים ובכך תורמים לצמיחת השוק. לדוגמא, Klearטוענת כי היא מציעה חינוך פיננסי ללא מטרת רווח. משמאל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Klear
עמוד מספר 19 במצגת
תשלומי Peer to Peer – על רקע סגול כהה
Bank of Americaהשיק את Zelle, פלטפורמת מובייל המאפשרת טרנסאקציות P2P בזמן אמת באמצעות האפליקציה הסלולרית.
לפי הבנק, ברבעון הראשון של שנת 2017, משתמשים שלחו 8 מיליארד דולר בתשלומי P2P. משמאל לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Zelle
MasterCard מציעה פתרונות P2P המאפשרים ללקוחות לשלוח ולקבל כספים בקלות ובמהירות.
"עם Mastercard Send, ניתן להציע פתרונות P2P המספקים חוויה רציפה כאשר שולחים או מקבלים כספים ולפתור את האתגרים הייחודיים שעומדים בפני העסק שלך". מימין לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Mastercard Send
עמוד מספר 20 במצגת
אתרי השוואה ואגרגטורים – על רקע סגול כהה
אתרי אינטרנט של צד שלישי מקלים על הבנת מוצרים ושירותים מורכבים. האתרים הללו מאפשרים ניווט בין פתרונות של חברות שונות, ואנו צופים שחברות יפתחו התמחויות לסגמנטים ספציפיים, ולא גישה של "פתרון אחד מתאים לכל".
אתרי אינטרנט כמוLearnVest.comו- CountAbout.comמסייעים לצרכנים להיות בבקרה ולנהל את הכספים שלהם אונליין. מימין לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוךLearnVest.com
Mint מציעה ניהול פיננסי אישי. מימין לכיתוב זה מופיע צילום מסך מתוך Mint
עמוד מספר 21 במצגת
כספומטים וסניפים דיגיטליים – על רקע סגול כהה
מספר בנקים השיקו כספומטים ללא צורך בכרטיס המאפשרים משיכה של מזומן על-ידי הקשה על מכשיר הסמארטפון מול הכספומט.
Bank of America מציע משיכת כסף באמצעות שימוש בסמארטפון. החברה פתחה שלושה סניפים אוטומטיים לגמרי בפברואר 2017, ולקוחות יכולים להשתמש בכספומטים ולקבל שירותים על-ידי ביצוע שיחות וידאו עם עובדים בסניפים אחרים. מעל לכיתוב זה מופיעים צילומי מסך מתוך Bank of America
Wells Fargoמציעה כספומטים ללא כרטיס ברחבי ארה"ב. לקוחות יכולים לקבל קוד חד-פעמי באמצעות האפליקציה הסלולרית של Wells Fargoולבצע פעולות. מעל לכיתוב זה מופיעים צילומי מסך מתוך Wells Fargo
עמוד מספר 22 במצגת
שירותים לעסקים קטנים – על רקע סגול כהה
חברותFintechנכנסו לתחום הניהול הפיננסי של עסקים קטנים ומחליפות שירותים שהועברו במיקור חוץ לטיפול עובדי משאבי אנוש ורואי-חשבון.
Workdayמציעה ניהול פיננסי ומשאבי אנוש, כולל ניהול הוצאות ופתרונות שכר. מעל לכיתוב זה מופיעים צילומי מסך מתוך Workday
Paycorמתמקדת בפתרונות HR החל בגיוס, דרך מעקב נוכחות ותשלומי שכר. מימין לכיתוב זה מופיעים צילומי מסך מתוך Paycor
Zoho Invoiceהיא תוכנה מבוססת web המייצרת חשבוניות, תזכורות אוטומטיות לתשלומים ומעניקה אפשרות לקבל תשלומים אונליין. מעל לכיתוב זה מופיעים צילומי מסך מתוך Zoho Invoice
עמוד מספר 23 במצגת
כיצד לנצל את הדיגיטל לצורך צמיחה? – על רקע סגול כהה
מותגים המספקים שירותים פיננסיים חייבים לספק את היתרונות הבאים כדי למשוך לקוחות חדשים ולמכור שירותים חדשים:
•בניית אמון באמצעות: קשר אישי (תוך שימוש בפלטפורמות חברתיות), בעלות / מומחיות תוכן (שימוש בבלוגים, אתרי מיקרו וכו') וזיהוי נישות באמצעות שקיפות.
•הצעת נוחות. בזמן / במקום (שימוש במכשירים ניידים). שירות עצמי (שימוש במובייל, אונליין וטאבלט).
•הצעת פרסונליזציה. כלי אונליין / מובייל הניתנים להתאמה אישית, תצוגה ספציפית למכשיר (כמו טאבלטים).
•הצעת פשטות. התעשיה נתפסת כמורכבת וכמבלבלת. ערוצים דיגיטליים מאפשרים אסטרטגיות כמו גיימיפיקיישן וכלי ניתוח פשוטי
בתחתית העמוד מופיע הכיתוב הבא:
Source: Schieber Research & Carmelon, Digital-Inspired Trends & Innovations in Financial Services, 2014
עמוד מספר 24 במצגת
זמן לאינטליגנציה מלאכותית (AI) – על רקע סגול כהה
•בדוח שכתבנו בשנת 2014 מצאנו שנוחות ופשטות היוו מנועי צמיחה מרכזיים בשוק, בשל יתרונותיהן ללקוח: חיסכון בזמן, ביצוע עסקאות ללא תקלות וכו'; לאחר מכן היו חסכון כספי ופרסונליזציה. ואכן, מתחרים מובילים מתמקדים בלספק יותר נוחות באמצעות כלים רב-ערוציים, תוך התמקדות מיוחדת במכשירי מובייל.
•בדוח של השנים 2015-2016, זיהינו כי פרסונליזציה היא המניע העיקרי עבור חברות, כתוצאה מהשימוש בביג-דאטה, הצמיחה ב'אינטרנט של הדברים' (כולל מכשירי טכנולוגיה לבישה, בתים חכמים ומכוניות חכמות); וכן זיהינו תחרות גוברת בקרב "משבשי" תעשייה חדשים, אשר מאלצים חברות מסורתיות להבין באופן מעמיק יותר את הצרכים או להציע "ערבוב והתאמה"בין מוצרים ושירותים.
•בשנת 2017, התפתחות האינטרנט של הדברים, הכוללת בתים חכמים (דוגמת (Amazon Echo/ Alexa כמו גם אינטליגנציה מלאכותית (AI), תייצר הזדמנויות לפעולות חוצות ערוצים ושקופות בשירות עצמי. במקביל, אנו צופים את חזרתם של תגמולים עם הצעות בעלות ערך גבוה יותר, כאמצעי לבידול.
חדירת הטכנולוגיה משפיעה על מצב השירותים הפיננסיים באופנים שונים:
כלכלה שיתופית – מונעת על-ידי רשתות חברתיות
התנהגות 'על הדרך' – מונעת מאורח חיים אינטנסיבי והצמיחה של טכנולוגיית המובייל
החיפוש אחר נוחות –מונע מחיבוריות ("האינטרנט של הדברים" וטכנולוגיה לבישה)
ישנה צמיחה בזמן המושקע בשימוש במדיה חברתית בקרב משתמשי אינטרנט בעולם, אשר גורמת להגברת השיתוף והתנהגויות 'Peer to Peer' אשר יוצרות את כלכלת השיתוף.
בנוסף, שיעור חדירת המובייל העולמי מוסיף לצמוח וכתוצאה מכך נולדים פתרונות פיננסיים 'על הדרך' / מובייל. צמיחה בשיעור החדירה של טכנולוגיה לבישה מייצרת לחברות הזדמנויות נוספות.
בנוגע לאימוץ בנקאות אונליין ומובייל כיום, מדינות סקנדינביה מובילות עם שיעור חדירה של למעלה מ-80% של בנקאות אונליין. במדינות האיחוד האירופי, שיעור החדירה עומד על 49% ובמדינות אחרות, בהן ארה"ב, שיעור החדירה הינו מעל 50%.
אנו צופים כי שירותים פיננסיים במובייל יצמחו בשיעור מהיר יותר, כתוצאה מהצמיחה בפתרונות המוצעים באמצעות המובייל וכתוצאה מדרישה של אוכלוסיות צעירות יותר לפתרונות נוחים במיוחד. לפי Federal Reserve, בארה"ב, שיעור השימוש בבנקאות מובייל מוסיף לעלות אך עד כה טרם הגיע לשיעור של בנקאות אונליין, כאשר 43% מכלל בעלי הטלפונים הניידים ו-53% מבעלי הטלפונים החכמים המחזיקים בחשבון בנק, השתמשו בבנקאות מובייל בשנה שקדמה לסקר, בהשוואה ל-71% שהשתמשו בבנקאות מקוונת באמצעות מחשב שולחני, מחשב נייד או טאבלט באותה התקופה.
אסטרטגיות מתחרים
מתחרים מבוססים, כמו גם מתחרים חדשים, משתמשים בתמהיל אסטרטגי על מנת לשמור על יתרון תחרותי בתחום השירותים הפיננסיים, כולל אימוץ טכנולוגיות חדשות, מעבדות חדשנות (על מנת לספק גישה לחברות 'חוד החנית') ובמיזוגים ורכישות (של סטארטאפים 'משבשים').
האתגר העיקרי בשירותים פיננסיים במובייל הוא לשמור שהשירותים יהיו פשוטים ואינטואיטיביים, שכן שירותים פיננסיים יכולים להיות מורכבים.
חברות סטארטאפ, המהוות "משבשות" (disruptors), מתרכזות בפתרונות דיגיטל כוללים המעצבים פתרונות קצה אשר מייצרים ציפיות חדשות מצד צרכנים. זאת שלא כמו מתחרים מסורתיים (בנקים, חברות ביטוח וכו') אשר מפתחים ערוץ אחר ערוץ בקצב איטי יותר.
האינטרנט של הדברים (IoT)
מתחרים מציעים חדשנות המבוססת על האינטרנט של הדברים ועל טכנולוגיה לבישה. למשל, Intelligent Environments השיקה ב-2016 פלטפורמת בנקאות IoT אשר מאפשרת חיבור של מכשירים חכמים כמו תרמוסטט לחשבון הבנק של המשתמש. כך, ניתן להגדיר הוצאה חודשית מקסימלית בגין חשבונות, לפקח על ההוצאות, להגדיר התראות ועוד.
חברת Visa השיקה אב-טיפוס של משקפי שמש המשמשים כאמצעי לביצוע תשלום במקום כרטיס אשראי.
ארנק דיגיטלי
Apple Pay, Samsung Pay ו- Android Pay הם המתחרים הגדולים בשוק הארנק הדיגיטלי, עם 150 מיליון משתמשים בשלושתם יחד.
לפי דוח שנערך לאחרונה על ידי Juniper Research, Apple מובילה את שוק הארנקים הדיגיטליים וצפויה כמעט להכפיל את בסיס המשתמשים של Apple Pay בשנת 2017. לפי המחקר, ב-2017 צפויים להיות 86 מיליון משתמשי Apple Pay ברחבי העולם, עליה מ-45 מיליון בשנת 2016.
בדומה לארנק הדיגיטלי, גם אפליקציות תשלומים ואפליקציות המאפשרות תשלומים "על-הדרך" חוות צמיחה. כך, Venmo, אפליקציית התשלומים הפופולרית בקרב בני דור המילניום בארה"ב, בבעלות PayPal, דיווחה על 17.6 מיליארד דולר בתשלומים באמצעות המובייל בשנת 2016, עליה של 135% משנת 2015.
תחום נוסף שחווה חדשנות הוא של מענה ללקוחות מזומן.
לפי דוח של FDIC משנת 2015, ל-27% מהצרכנים האמריקאים אין חשבון בנק או כרטיס Debit. כדי לתת מענה ללקוחות הללו, אמאזון השיקה באפריל 2017 את Amazon Cash, שירות חדש המאפשר לצרכנים להוסיף כסף מזומן ליתרת החשבון שלהם ב-Amazon.com על-ידי הצגת ברקוד בקמעונאיות שונות, לאחר מכן יופיע הכסף בחשבון ה-Amazon שלהם באופן מידי. השירות מאפשר הוספה של כל סכום בין 15$-500$ בפעולה אחת. באופן דומה, PayPal השיקה אתPayPal My Cash Card , שירות המאפשר הוספת מזומן לחשבון ה-PayPal.
עם הצמיחה במדיה החברתית, גם חברות פיננסיים ממנפות את המדיה החברתית ומציעות העברה של כספים באמצעות Facebook Messenger, פלטפורמות של מדיה חברתית בנקאית ועוד.
אינטליגנציה מלאכותית
"בוטים" מאפשרים ללקוחות לבצע פעולות שגרתיות ולקבל עצות פיננסית באופן הדומה לאינטראקציה אנושית. בין הפעולות שניתן לבצע: בדיקת יתרה, העברת כסף, קבלת יעוץ ועוד. למשל, Mastercard KAI הינה פלטפורמת הודעות המאפשרת ללקוחות לקבל מידע פיננסי ולקבל החלטות תוך היעזרות בסוכנים וירטואליים.
דרך נוספת שבה משתמשים מתחרים לצורך זכיה בלקוחות היא של תגמול, נקודות ו-'cash-back’, אסטרטגיות ערך מוסף המסייעות לבידול מתחרים בסקטור הפיננסי. כיום יותר ויותר מתחרים שאינם בסקטור הפיננסי משתמשים באסטרטגיות אלו גם כן.
הלוואות Peer to Peer
במסגרת הכלכלה השיתופית, ישנה צמיחה בהלוואות P2P (Peer to Peer). כיום ההלוואות הללו מהוות תעשיה גדולה, אשר מתחרים מסורתיים מגיבים אליה באמצעות שותפויות / רכישות / השקעות במתחרים. המתחרים המובילים הינםLending Club (עם למעלה מ-20 מיליארד דולר בהפקת הלוואות, אשר מציעה הלוואות לצרכנים וכן לעסקים קטנים ובינוניים). ו-Prosper (למעלה מ-6 מיליארד דולר בהלוואות, אשר מציעה הלוואות לצרכנים בלבד). חלק מחברות ה-P2P זיהו את הבעייתיות בדירוג אשראי נמוך או העדר דירוג אשראי, ומציעות הלוואות "מבוססות פוטנציאל".
אתרי אינטרנט של צד שלישי מקלים על הבנת מוצרים ושירותים מורכבים. האתרים הללו מאפשרים ניווט בין פתרונות של חברות שונות, ואנו צופים שחברות יפתחו התמחויות לסגמנטים ספציפיים, ולא גישה של "פתרון אחד מתאים לכל".
כספומטים וסניפים דיגיטליים
מגמה דיגיטלית נוספת הינה של כספומטים המיועדים לשימוש ללא כרטיס ושל סניפים דיגיטליים. בנקים שונים השיקו כספומטים ללא צורך בכרטיס, המאפשרים משיכה של מזומן על-ידי הקשה על מכשיר הסמארטפון מול הכספומט. דוגמא לכך היא Bank of America המציע משיכת כסף באמצעות שימוש בסמארטפון. החברה פתחה שלושה סניפים אוטומטיים לגמרי בפברואר 2017, ולקוחות יכולים להשתמש בכספומטים ולקבל שירותים על-ידי ביצוע שיחות וידאו עם עובדים בסניפים אחרים.
שירותים לעסקים קטנים
חברותFintech נכנסו לתחום הניהול הפיננסי של עסקים קטנים ומחליפות שירותים שהועברו במיקור חוץ לטיפול עובדי משאבי אנוש ורואי-חשבון. תוכנת Zoho Invoice, למשל, הינה תוכנה מבוססת web המייצרת חשבוניות, תזכורות אוטומטיות לתשלומים ומעניקה אפשרות לקבל תשלומים אונליין. תוכנת Paycor מתמקדת בפתרונות HR החל בגיוס, דרך מעקב נוכחות ותשלומי שכר.
כיצד להשתמש בדיגיטל כדי לייצר צמיחה?
בניית אמון באמצעות קשר אישי (תוך שימוש בפלטפורמות חברתיות), בעלות / מומחיות תוכן (שימוש בבלוגים, אתרי מיקרו וכו') וזיהוי נישות באמצעות שקיפות.
הצעת נוחות. בזמן / במקום (שימוש במכשירים ניידים). שירות עצמי (שימוש במובייל, אונליין וטאבלט).
הצעת פרסונליזציה. כלי אונליין / מובייל הניתנים להתאמה אישית, תצוגה ספציפית למכשיר (כמו טאבלטים).
הצעת פשטות. התעשיה נתפסת כמורכבת וכמבלבלת. ערוצים דיגיטליים מאפשרים אסטרטגיות כמו גיימיפיקיישן וכלי ניתוח פשוטים.
זמן לאינטליגנציה מלאכותית (AI)
בדוח שכתבנו בשנת 2014 מצאנו שנוחות ופשטות היוו מנועי צמיחה מרכזיים בשוק, בשל יתרונותיהן ללקוח: חיסכון בזמן, ביצוע עסקאות ללא תקלות וכו'; לאחר מכן היו חסכון כספי ופרסונליזציה. ואכן, מתחרי מפתח מתמקדים בלספק יותר נוחות באמצעות כלים רב-ערוציים, תוך התמקדות מיוחדת במכשירי מובייל.
בדוח של השנים 2015-2016, זיהינו כי פרסונליזציה היא המניע העיקרי עבור חברות כיום, כתוצאה מהשימוש בביג-דאטה, הצמיחה ב'אינטרנט של הדברים' (כולל מכשירי טכנולוגיה לבישה, בתים חכמים ומכוניות חכמות); וכן זיהינו תחרות גוברת בקרב "משבשי" תעשייה חדשים, אשר מאלצים חברות מסורתיות להבין באופן מעמיק יותר את הצרכים או שילוב והתאמה בין מוצרים ושירותים.
בשנת 2017, התפתחות האינטרנט של הדברים, הכוללת בתים חכמים (דוגמת (Amazon Echo/ Alexa כמו גם אינטליגנציה מלאכותית (AI), תייצר הזדמנויות לפעולות רציפות, ואנו צופים קאמבק של תגמולים עם הצעות בעלות ערך גבוה יותר, כאמצעי לבידול.
אין תגובות למאמר
כתוב תגובה